Comunicació i Difusió

Hem aconseguit, malgrat el nul ressò als mitjans de comunicació (llevat d’algunes excepcions a les que agraïm la seva receptivitat), visibilitzar a les xarxes socials la capacitat transformadora dels feminismes per aconseguir una vida digna, lliure i socialment justa per a tothom.

Volem agrair a aquells mitjans que sí ens han donat suport i a continuació us deixem el recull de notícies, articles o altres aparicions als mitjans de comunicació sobre les Jornades Radical-ment Feministes:

Notícia de El diario – Catalunya Plural
Notícia de El diario
Notícia de La independent (I)
Notícia de La independent (II)
Notícia de La independent (III)
Notícia de La independent (IV)
Notícia de La independent (V)
Notícia de La independent (VI)
Notícia de AmecoPress
Notícia Diagonal Periodico
Notícia de Comunicadroes amb Gràcia
Artícle Pikara Magazine
Artícle La Directa (1976)
Artícle La Directa (1976 – 2016)
Artícle La Directa (avortament)
Artícle Associació Món Comunicació
Artícle Izquierda Diario
Artícle de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació
Notícia de Castellers
Notícia de DiariCasteller
Notícia de DiariAraCastells
Anàlisi Carme Porta – El Món
Anàlisi Tania Verge – Diari Ara
Anàlisi Mònica Morros – Blog Sobirania i Justícia
Notícia de Ràdio Sicom
Notícia de InOutRadio
Notícia A Hala Bedi
Notícia de Contraifos Latele
Publicació al Time Out
Publicació al Sicom.cat

NOTA DE PREMSA:  REPTES  PELS  PRÒXIMS MESOS

Aquest cap de setmana 3, 4 i 5 de juny  les feministes catalanes hem fet història!.

Més de 2.500 feministes i més de 150 grups hem participat a les Jornades Radical-ment feministes!. Durant tres dies hem compartit al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, espais de debat, taules, tallers, exposicions, espais creatius, músiques, balls, art, reflexions…fruit de l’energia que les feministes tenim i desprenem al trobar-nos i re-trobar-nos!.

Hem aconseguit, malgrat el nul ressò als mitjans de comunicació (llevat d’algunes excepcions a les que agraïm la seva receptivitat), visibilitzar a les xarxes socials la capacitat transformadora dels feminismes per aconseguir una vida digna, lliure i socialment justa per a tothom ; compartir els discursos i les pràctiques feministes per enderrocar el sistema capitalista i heteropatriarcal; enfortir les relacions entre les dones, lesbianes i trans i entre tots els grups i xarxes feministes, i posar de manifest les llargues i diverses trajectòries dels feminismes a Catalunya amb un mutu reconeixement.

L’energia i les reflexions que s’han aportat en aquestes jornades de ben segur contribuiran a bastir una societat sense violències masclistes i sense guerres, solidària, lliure i feliç per a totes les dones, lesbianes i trans i per al conjunt de la societat i del planeta.

Hem celebrat que fa 40 anys, maig de 1976, milers de dones es van trobar a les Primers Jornades Catalanes de la Dona al Paranimf de la Universitat de Barcelona. Van ser un esclat de força i la constatació de l’existència d’un moviment feminista que s’havia anat configurant, principalment, al voltant de les vocalies de dones de les associacions de veïns i veïnes dels barris i dels grups d’autoconsciència que es van crear als darrers anys de la dictadura franquista.

Cada 10 anys s’han continuat organitzant trobades de feministes d’arreu de Catalunya. La celebració de jornades feministes cada 10 anys s’ha convertit en una oportunitat per a la confluència dels diferents feminismes del nostre país. Des de fa quaranta anys, el moviment feminista català s’ha autoconvocat en una celebració especial els anys acabats en 6: l’any 1976 les “Primeres Jornades Catalanes de la Dona”, l’any 1996 “20 anys de Feminisme a Catalunya”, l’any 2006  “Les dones sabem fer i fem saber”, i l’any 2016 les jornades “Radical-ment feministes” .

Les jornades han estat fruit de dos anys de preparació col·lectiva, la diversitat d’espais de debat, taules, tallers, exposicions, i espais creatius, han versat en torn a tres eixos:

– Viure en llibertat / Contra les violències masclistes heteropatriarcals. La violència estructural del sistema patriarcal i capitalista s’ha d’acabar per sempre i a tot arreu. Reivindicarem que qualsevol forma de violència masclista ataca el dret a la llibertat de ser de les dones, lesbianes i trans. La llibertat no és només un conjunt de drets en un sistema democràtic retallat i precari; el concepte de llibertat vol donar sentit al fet de poder ser, sense imposicions ni estereotips i relacionar-se amb qui vulguem i moure’ns sense por i sense i limitacions.

– La sostenibilitat de la vida i com fer-la possible d’una manera vivible. La crisi de civilització actual és sistèmica i radica en el conflicte capital-vida. Defensem la sostenibilitat de tots els éssers del planeta per sobre de la l’economia del benefici d’uns pocs. Volem acompanyar la vida d’una manera integrada, per sostenir les necessitats del cos, dels sentiments i de la ment. Reivindiquem col·locar les persones, els treballs de cura i els de manteniment de la vida en el centre de la societat.

– Cossos, sexualitats i identitats. El dret al propi cos vincula llibertat i sexualitat. El sistema capitalista heteropatriarcal, racista i capacitista estigmatitza els cossos diversos i múltiples i els situa en un lloc d’opressió. Hem de continuar interrogant les categories “dona”, “lesbiana” i “trans” dins dels diferents discursos i deconstruint les masculinitats/feminitats com a binomi tancat i rígid, fruit d’una visió basada en la naturalització de l’heterosexualitat. Ser feminista és una forma política d’habitar el món per expressar l’existència de subjectivitats diverses.

Moltes idees visibilitzades, compartides, viscudes, repensades, totes aquestes diversitats,  es van complementar amb propostes d’activismes comuns i transversals per a pròxims mesos. Reptes pels quals treballar !!!!

OBRIM LES FRONTERES, Dones lliures en territoris lliures                         

19 juny, Dia mundial de les persones refugiades bloc feminista a la manifestació a Barcelona
16 juliol Caravana solidaria cap a Tessalònica, surt de Barcelona. Fem una crida per omplir un autobús de dones, denunciem la violència sexual que pateixen les refugiades

CONTRA les Violències patriarcals

5 Novembre Manifestació a Tarragona,  la convocatòria parteix dels moviments feministes de Catalunya, País Valencià i  Ses Illes.

Quaranta anys després ens seguim reivindicant des d’una diversitat generacional, social, ètnica, cultural, d’origen, ideològica, política, d’identitats dissidents… Hem sumat forces i energia a la lluita contra l’heteropatriarcat, ens reivindiquem dels feminismes radicals. Volem denunciar la nul.la cobertura informativa dels mitjans de comunicació “generalistes” sobre el que som, volem, anhelem i reivindiquem.

Per  a  mes informació:

https://jornadesfeministes2016.blog.pangea.org/

Email:  radicalmentfeministes.2016@gmail.com

 

CONVOCATÒRIA RODA DE PREMSA 1 DE JUNY: el passat dimecres 1 de juny a les 11h va  tenir lloc a Ca la Dona la roda de premsa de les Jornades Radical-ment Feminista!!!

Aquí teniu el dossier de premsa!

Aquí teniu el vídeo de promoció de la Festa Radicalment Feminista! Ens veiem allà!

 

També us deixem els enllaços als vídeos de promoció de les jornades (els anirem afegint a mesura que els anem publicant):

1. Heu vist això de les Jornades Radical-ment Feministes?

Enllaç: https://vimeo.com/161622122

2. Sense festa no hi ha revolució!

Enllaç: https://vimeo.com/162681651

3. Ens trobarem i farem història! #radicalmentfeministes

Enllaç: https://vimeo.com/163403406

4. Que hi trobarem a les Jornades #radicalmentfeministes?

Enllaç: https://vimeo.com/164277378